26|ABR|DT|15h| HARKAITZ CANO AMB DIEGO AMEIXEIRAS

LITERALDIA. Xerrada. UAB, Sala Cinema (plaça Cívica). Gratuït/Doan

Conversa entre l’escriptor basc Harkaitz Cano i el gallec Diego Ameixeras.

Harkaitz Cano euskal idazlea eta Diego Ameixeras galiziarraren arteko solasaldia.

Organitzat pels Mínors d’Estudis Gallecs i Estudis Bascos de la UAB i Cultura en Viu.
Un any més, al voltant de la celebració de Sant Jordi, tenim l’oportunitat de descobrir l’actualitat de les literatures gallega i basca, tan properes i tan llunyanes. En aquesta ocasió es posaran en diàleg dos autors que pertanyen a la generació d’escriptors nascuts a la dècada dels 70 del segle XX i que es caracteritzen per obres de caire popular, contemporani i urbà. Aquests joves autors no només representen una renovació de les seves respectives literatures, sinó també una perspectiva més contemporània en la concepció de l’ofici d’escriptor. A més de l’obra narrativa o poètica, la condició polifacètica de treballadors de les lletres els ha portat a participar en projectes audiovisuals, de còmic o teatre. Han estat reconeguts dins i fora de les seves fronteres i es poden llegir en diverses llengües.

La conversa anirà més enllà de la literatura i les confluències o divergències entres les obres de tots dos autors; també es parlarà de la seva condició de creadors culturals en un món globalitzat i força mercantilitzat (des de la perspectiva de sistemes culturals no hegemònics), de com han afrontat la seva professionalització i de quines són les estratègies per viure de l’escriptura en un context subaltern.

Els autors:

Diego Ameixeiras (Lausana, Suïssa, 1976). És considerat un dels renovadors del gènere negre actual. La seva producció es concentra a l’àmbit de la novel·la i destaquen els títols Baixo mínimos (Xerais, 2004); Tres segundos de memoria, Premio Xerais de Novela (2006); Dime algo sucio (Xerais, 2009), traduït al català com Digue’m alguna cosa bruta (Pulp, 2013), i Premi Especial de Direcció de la Setmana Negra de Xixón; Asasinato no Consello Nacional (Xerais, 2010), que fa homenatge a Asesinato en el Comité Central de Manuel Vázquez Montalbán, i Premio Irmandade do Libro ao Mellor Libro do Ano; Historias de Oregón (2011), Premio de Novela por Entregas de La Voz de Galicia; Conduce rápido (Xerais, 2014), Premio Losada Diéguez de Creación literaria 2015; i A noite enriba (Xerais 2015). Ha estat traduït al castellà, al català, a l’alemany i a l’italià.

Harkaitz Cano (Lasarte-Oria, 1975). Ha publicat diversos poemaris, entre els quals destaquen Kea behelainopean bezala (Susa, 1994) i Norbait dabil sute-eskaileran (Susa, 2001). Dins la producció en prosa, composta per nou volums (a banda de les obres adreçades als públics infantil i juvenil), destaquen el llibre de relats Neguko zirkua (Susa, 2005) i la novel·la Twist (Susa, 2011). Recentment ha publicat el seu últim recull de contes, Beti oporretan (Susa, 2015). En col·laboració amb el músic Fermin Muguruza i l’il·lustrador argentí Jorge Alderete, ha escrit la novel·la gràfica Black is Beltza (Talka, 2014). Així mateix, ha traduït a l’euskara Paul Auster, Hanif Kureishi i Allen Ginsberg. Les seves obres estan traduïdes al neerlandès, gallec, grec, anglès, castellà, rus, alemany i italià.