19|ABR|dc|19h| RECITAL: EL PARAISO Y LOS GATOS

LITERALDIA: Recital musical · Biblioteca Agustí Centelles de Barcelona · Gratuït/Doan

Bernardo Atxaga, veu, i Jabier Muguruza, acordió.

Dins de l’Homenatge a la llengua basca que es va celebrar al març de 2012, Bernardo Atxaga va donar vida a la Sala de Columnas del Círculo de Bellas Artes de Madrid al seu text “El paradís i els gats” en companyia de l’acordió de Jabier Muguruza. Peça plena de ressonàncies i analogies, “El paradís i els gats” combina el vers i la prosa per oferir una reflexió fabulada sobre el lloc de la utopia i el paradís en l’existència humana i les nostres relacions (esquives, fugaces, anhelants) amb la felicitat. Escrita en un to que oscil·la entre l’humor i l’apunt dramàtic, Atxaga demostra un cop més el seu mestratge per fer «poesia sense poemes» i escriure sobre la realitat amb una mirada en la qual encoratgen la fresca transparència d’un nen i la lúcida sornegueria del que ha viscut molt i ho sap.

Convençuts que «el futur de les lletres passa per la lectura en viu», Atxaga i Muguruza han passejat aquest «recital amb banda sonora» per tot l’Estat amb gran èxit de públic i crítica. Ara arriba a Biblioteca Agustí Centelles de Barcelona.

Bernardo Atxaga (Asteasu, 1951) és l’escriptor basc més conegut arreu del món. Ha escrit novel·les, contes i poemes. La seva obra ha estat traduïda a més d’una trentena de llengües, entre elles el català, i ha obtingut molts premis de prestigi. És autor, entre altres, dels llibres “Obabakoak”, “L’home sol”, “Memòries d’una vaca” o “El fill de l’acordionista”, i algunes de les seves obres han estat portades al cinema i al teatre.

Jabier Muguruza (Irun, 1960) ha aconseguit obrir el seu circuit musical fora del País Basc, i juntament a una sòlida presència en tot l’Estat, especialment a Catalunya, ha treballat a França, Estats Units, Alemanya, Regne Unit, Japó… En nombroses ocasions, la premsa musical especialitzada ha triat els seus discos entre els millor de l’any a nivell estatal. L’any 94 va publicar el primer disc com a cantautor. Ha tret des de llavors 14 discos, l’últim “Tonetti anaiak”.