FINS AL 20 DE JUNY | EXPO: ‘Itsasoa urdina da’ i ‘Blue Scotland’

Exposició de cianotípies de Thais Buforn · Gratuït/Doan

 QUÈ ÉS LA CIANOTÍPIA?

La Cianotípia és un procediment d’impressió de fotografies que dóna una impressió en color cian blu. Aquest procediment va ser popular en els cercles d’enginyers fins al segle XX. És un procediment que produeix còpies a gran escala d’un treball que en anglès es coneix com a “blueprints”. En el procés es fan servir dos productes químics: el citrat amònic de ferro (III) i el ferricianur de potassi. Es pot produir una imatge positiva exposant-la a una font de llum ultraviolada, com la llum solar, amb un negatiu. La llum ultraviolada redueix el ferro (III) a ferro (II). A això li segueix una complexa reacció del ferro (II) cap a ferrocianur. El resultat és un tint blau insoluble de ferrocianur fèrric que es coneix com a blau de Prússia.

El científic astrònom anglès Sir John Herschel va descobrir aquest procediment al 1842. Encara que el procediment va ser desenvolupat per Herschel, ell el va considerar com un sistema per reproduir notes i diagrames. Va ser Anna Atkins qui el va utilitzar en fotografia, per documentar en llibres falgueres i altres plantes i algues. Per això Atkins es considera la primera dona fotògrafa.

[Viquipèdia]

 

THAIS BUFORN I GALAN – fotògrafa (Barcelona, 1974)

Actriu i traductora, es forma com a fotògrafa a Fuga (antic Centre de Fotografia Documental de Barcelona).

Actualment està interessada en la fotografia de viatges, de paisatge i de retrat, però sobretot en la fotografia analògica i les tècniques tradicionals com la cianotípia.

Les seves cianotípies han estat exposades a El Bruc, Barcelona, Sitges i Sant Pere de Ribes. Properament inaugurarà l’exposició “Correspondències”, al Museu de la Muntanya de Montserrat, conjuntament amb el pintor Carles Estrada.

Sèrie “Itsasoa urdina da (el mar és blau)”

Es tracta de fotografies realitzades amb diversos tipus de càmera (analògica, digital i fins i tot de mòbil), positivades en cianotípia.

Totes les fotografies d’aquesta sèrie tenen en comú dos elements: Euskal Herria i el mar. L’autora ha volgut plasmar la gran diversitat de paisatges marins que ha visitat durant els seus múltiples viatges al País Basc, en concret a Donosti, Bilbo, Zarautz, Zumaia, Santurzi, Gaztelugatxe i Getxo.

Sèrie “Blue Scotland”

Són fotografies realitzades amb càmera reflex digital, positivades en cianotípia, que l’autora va fer fa uns anys durant el seu viatge a les Highlands escoceses (Edimburg, Inverness, Loch Ness, Cromarty, Pitlocry i Stirling).

Les peces mostren un país de gran riquesa natural i una història i unes tradicions vibrants i altament fotogèniques.

El to monocrom de la cianotípia confereix a totes les fotografies un caràcter pictòric, lleugerament melancònic. Cada peça té un matís de color diferent perquè cada peça és única, tractada artesanalment amb la llum del sol. És el sol, doncs, qui decideix com serà el resultat final. Com en tantes altres coses.